Ugrás a tartalomra

Deutsche Kinemathek fotók

1963-as megalapítása óta a Deutsche Kinemathek a német audiovizuális örökség gyűjtését, megőrzését, fejlesztését, bemutatását és közvetítését tekinti fő feladatának. Gyűjtőkörébe tartozik minden, ami a német film- és televíziótörténettel kapcsolatos: Marlene Dietrich hagyatéka éppúgy, mint Werner Herzog vagy a TV-dokumentumfilmes Georg Stefan Troller archívuma, valamint számos forgatókönyv, olyan kiemelkedő szerzőktől, mint Carl Mayer vagy Christian Petzold. A Deutsche Kinemathek filmarchívuma emellett több mint 26,500 kópiát őriz, és több mint 25,000 videón megtekinthető film is a látogatók rendelkezésére áll. A különböző gyűjteményeket újságírók és kutatók használják munkájukhoz. A filmgyűjtemény darabjait az intézményben és más filmszínházakban rendszeresen vetítik. A Mediathek Fernsehen-ben [televíziós médiatékában] az elmúlt hét évtized több mint 9,000 televízió-műsora tekinthető meg, a megosztott Németország mindkét feléről. Európa egyik legnagyobb szakkönyvtára is a Filmhaus [filmház] épületében kapott helyet; a Deutsche Kinemathek gyűjteményében ezen felül több százezer fénykép, 25,000 plakát, és hozzávetőlegesen 20,000 jelmez- illetve díszletterv is megtalálható.

2000 ősze óta a gyűjtemény egy részét a Potsdamer Platz-on álló Filmhaus épületében mutatják be. Az állandó kiállítás részeként a német film történetének olyan varázslatos emlékei szerepelnek, mint Fritz Lang Metropoliszának futurisztikus díszletei, Marlene Dietrich smink-táskája vagy Wolfgang Petersen Das Boot című filmjének jelmezei. 2006-ban a német filmtörténet mellett televíziótörténeti kiállítás is nyílt itt – így a Filmhaus Európában is párját ritkító kezdeményezésként egy tető alatt mutatja be a két médiumot.

A Deutsche Kinemathek 1977 óta gondozza a Nemzetközi Berlini Filmfesztivál (Berlinálé) filmtörténeti Retrospektív és „Hommage” sorozatát. Mindemellett jelentős nevet szerzett magának a film és televízió jelenét és történetét feldolgozó publikációival, különleges kiállításaival, magas színvonalú szimpóziumok és más események szervezésével is.

Az itt látható válogatás képei mind Magyarországon készültek. Budapesten a keletnémet menekültek kezdetben a viszonylag kicsi nyugatnémet követségen tartózkodtak, de számuk egyre nőtt. Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz vezetőjének közreműködésével 1989. augusztus 14-én Zugligeten megkezdődött a menekültek befogadása. További két tabor létesült a hárshegyi kempingekben és Csillebércen. A Máltai Szeretetszolgálat nagyszabású művelete 1989. augusztus 27-én kezdődött, mely során 10 000 keletnémet menekültet szállásoltak el három táborban, mielőtt engedélyt kaptak volna az NSZK-ba való belépésre. A táborból távozók közül többeknek sikerült átkelniük a határon, másokat a határőrök visszafordítottak. A magyar kormány szeptember 10-én engedélyezte több mint hatezer keletnémet kiutazását. Október elejéig 35 ezer keletnémet állampolgárnak sikerült kijutnia az NSZK-ba.

A táborokban készült képsorok mellett egy keletnémet család 1989 júniusi balatoni nyaralásának fotói is megtekinthetők.

www.deutsche-kinemathek.de/en