Ugrás a tartalomra

Urbán Tamás fényképei | Király Tamás - a divatgyűlölő divattervező

Király Tamás - a divatgyűlölő divattervező

1989-ben a Stern Magazin „Mode" rovatának vezetője, Barbara Larcher kitalálta, hogy egy 100 oldalas mellékletetben, - a gazdasági életben, a politikában, és a művészvilágban szereplő hölgyeken keresztül -, megpróbálják bemutatni a magyar divatot. Az újság munkatársai két héten át szinte éjjel-nappal járták Budapestet és a vidéket, helyszínek után kutatva. Ott voltak minden ruhabemutatón, beszélgettek a tervezőkkel, gyártókkal és kereskedőkkel. Végül egy 30 oldalas forgatókönyvet nyomtak a kezembe, aláhúzva benne azokat a neveket, akikkel interjúkat szeretnének készíteni és azokat a helyszíneket, ahol fotóznának.

A fotózáshoz a Filmgyár jelmeztárából egy hétre kölcsönvettek egy teherautónyi magyaros ruhát, amit a kellékekkel együtt elszállíttattak az akkori Fórum szálloda egy kibérelt emeletére. Az időközben megérkezett amerikai stylist (akit akkor itt Magyarországon persze még nem így hívtunk), két segítőjével napokon keresztül rakosgatta a ruhákat, kellékeket, majd a manökeneken is kipróbálták a különböző variációkat. Százszámra készültek a polaroid képek, amiket hosszasan nézegettek a rovatvezetővel, belefirkáltak, ollóval vagdosták, majd kidobták a szemétkosárba.

A folklór ruhasorozat mellett még egy kollekciót tartottak bemutatásra érdemesnek. Ez Király Tamás, az akkor harmincas éveiben járó tervező és performer kollekciója volt.

A nemzetközi divatvilágban is elismert Larcher asszony szerint ez a két ruha-sorozat reprezentálta legjobban a magyar öltözködés-kultúrát.

Közben sorban érkeztek a további szakemberek: Ferdinando Scianna, a Magnum ügynökség fotográfusa Olaszországból, a francia sminkes hölgy, meg az angol fodrász. A fotográfusnak megmutattam azt a húsz helyszínt, amiket korábban kiválasztottunk, majd buszokba pakolták a ruhákat és a modelleket és nekiláttak a képanyag elkészítéséhez.

Ekkor találkoztam először Király Tamással, akinek Baross utcai lakásából szintén egy busznyi ruhát hoztunk el a fotózáshoz. Az Ifjúsági Magazin részére én is csináltam egy sorozatot a modelljeiről, amikkel a divatgyűlölő divattervező a rendszerváltás kori magyar divatot reprezentálta, Nyugat-Európa legnépszerűbb képes hetilapjában.